//Koreyalıların yemədən yaşaya bilmədiyi 10 yemək

Koreyalıların yemədən yaşaya bilmədiyi 10 yemək

Koreya qidası:  bu 10  yemək olmadan biz yaşaya bilmərik.CNN Koreyalıların yəməd yaşaya bilmədiklərini dedikləri 10 yemək haqqında yazı yayımlayıb.

Koreya mətbəxində 100-dən çox müxtəlif kimchi növü var ki, Koreyalılar bu yeməyə sahib olmaqları ilə bağlı qürur duyurlar.
Koreya mətbəxi mədəni dəyişikliklər səbəbi ilə  zamanla inkişaf etmişdir, lakin milli kimliyin mətbəxinin əsas aspektidir.

Burada Koreyalıların ürək, ruh və həzm sistemi üçün vacib olan 40 yeməklər var.

1. Hangover şorbası (해장국)

Cənubi Koreyanın xüsusi içməli mədəniyyətini nəzərə alaraq, axşamdan qalma içki sonrası , içki içməzdən əvvəl, içki içdikdən sonra yemək üçün, ağrılar üçün müalicə əhəmiyyətli  ədviyyatlı  və buxarlı yemək və şorbalar olan yemək mədəniyyətinin inkişaf etmiş olması təəccüblü deyil.

Kələm, lobya filizləri, turp və qatılaşdırılmış qandan hazırlanan, doyurucu dadı olan şorbalar səhər saatlarında sərsəmləmiş beyninizi açmağa kömək edəcək.

 

2. Kimçi (김치)

Şilla Xanədənlığında (2000 il əvvəl) ilə dəfə görülən  Kimchi, hər Koreyaının masasında yer alan sevimli ədviyyatlı məzədir. Bu, bibər, sarımsaq, zəncəfil və yaşıl soğanla  fermentasiya edilmiş kələmi duzlayaraq və qurudularaq saxlanılır.

3. Yumuşaq Tofu Şorbası (순두부 찌개)

Yumşaq tofu, istridyə və ədviyyatlı ət suyunda  yumurta? Bu populyar şorba, xoşa gələn  hislər verən gözlənilməz dad kombinasiyalarının klassik nümunəsidir.

4. Samgyeopsal (삼겹살)

Bir samgyeopsal restoranın yemək ən yaxşı hissəsi atmosferdir – soju,  grill üzərində  donuz ətinin qızarma səsi və  “bir az da gətirin , xahiş edirik!” qışqıran səslər.
Kahı, perilla yarpağı, dilimlənmiş soğan və  sarımsaq, kimchi ilə servis edilir , ssamjang (soya yağı pastası “doenjang” və “çay balığı” adlı “gochujang” adlanan qarışığı) və ya susun yağı ilə duz və bibərlə yeyilir.

5. Jjajangmyeon (짜장면)

Orijinalı Çin yeməyi  olsa da,  təkcə əriştələri  Çinlilərinki ilə oxşayır. Koreyalılar  daha qalın və dadlı bir versiyasını yaradıblar.Koreyalılar ən azı həftədə bir dəfə bu yeməyi yeyirlər və ən sürətli çatdırılmanı  jjajangmyeon çatdırılma dükanları edirlər

6. Chimaek (치맥)

Chimaek, chicken (toyuq) , maekju (piyvə)” sözlərinin qısaltmasından yaranan sözdü. Bu əslində Koreyalılar üçün yemək olmasa da çox sifariş olunan yeməklərdəndi. Bu dadlı cütlük təəccüblü olsa da  iki dünyəvi qidalardan ibarətdir: qızardılmış toyuq və pivə.

7. Ramyon (라면)

Bilməyənlər sadəcə  suyu qaynatmaq və  ramyeon paketindən çıxan ədviyyatları tökərək paketinin arxasındakı istiqamətləri izləyərək hazırlayır, lakin bilənlər  konservləşdirilmiş ton balığı, yumurta və pendir kimi  əlavələr edib, onu daha ləzzətli edirlər.

8. Tteokbokki (떡볶이)

Bu ikonik qırmızı-narıncı küçə yeməməyi o qədər məhşurdu ki, Seul’ün bri hissəsi dilimlənmiş düyü keksləri (tteok), balıq keksləri  (oden) ilə bişirilmiş və şirin və acı soularla birlikdə verilən bu yeməyə həsir olunub.

9. Samgyetang (삼계탕)

Koreyalılar “istiyə qarşı isti” sözünü deyirlər. Bu deməkdir ki, isti yay günlərində qaynar isti yeməkləri yeməyi sevirlər.
Bunların ən böyük  təmsilçisi, qaynar diri toyuqdan hazrlanan Samgyetang şorbasıdır.

10. Bibimbap (비빔밥)

Bu Koreya yeməyi  düyü, mal əti , tərəvəzlər,  yumurta, və küncüd yağı və acı bibiər pastasə ilə hazırlanan yeməkdir.

Keçmişdə Kral süfrəsinə daxil olan yeməklərdən biri olan bibimbah hal-hazırda Koreyada rahat və ucuz başa gələn nahar yeməklərindən biridir.

Əliyeva Simuzər

Mən Əliyeva Simuzər~
Hansamo-Koreyasevərlər təşkilatının üzvü."hansamo.az" saytında yazar və redaktor. fb/koreyasevərlər qrupu moderatoru. Həmçinin @koreyaseverler Facebook səyfəsinin admini. @koreya_gram instagram hesabının idarəçisi
Əlaqə: simialiyeva@gmail.com / simuzar.aliyeva@hansamo.az
FB. Simzar Aliyeva
Instagram @simujjxx
Youtube:Simi JJ Aliyeva
Əliyeva Simuzər